Akustisk Gitarr guide

Läs vår köpguide till akustiska gitarrer för nybörjare med förslag på 5 gitarrer i olika prisklasser och utförande. 

För det otränade ögat är en akustisk gitarr kanske i stort sätt samma sak, men de kommer i alla möjliga former med variationer i ljud, kvalité och storlek. Vissa skillnader är såklart uppenbara medans andra kräver mer uppmärksamhet.

Tanken med guiden är att ge förslag på en solid akustisk nybörjargitarr, men även en som skall kunna vara med dig hela livet. Det är sant att man får vad man betalar för även när det gäller gitarrer, men om man jämför med hur marknaden såg ut för 30 år sedan är kvalitén på gitarrer jämnare överlag.

Nedan förslag på fem stycken gitarrer vi valt ut ifrån våra samarbetspartners.

Rock On är en billig gitarr för nybörjare och ett alternativ för den som inte vill lägga över tusenlappen på en gitarr. Gitarren är stålsträngad och är kanske inte av kvalitén som övriga på listan, men kan fungera som instegsmodell åt en som är osäker på hur intresserad man är av att spela gitarr på sikt.

Pris 699:-

Yamaha C40 II är listans enda klassiska och nylonsträngade gitarr. Gitarren världens mest sålda gitarr i nybörjarsegmentet. Den behöver inte stämmas ofta och har fördelen att den är lätt sett till vikt. Yamahan är en bra gitarr att börja med om du vill lära dig spela klassisk musik. Med priset i åtanke så vågar vi nog påstå det här en av världens  bästa klassiska gitarr för nybörjare! Finns även i svart.

Pris 1480:-

Fender CD-60 V3 är en av de bästa alternativen på marknaden i det här segmentet av akustiska gitarrer om man ser till vad man får per investerad krona.  En perfekt instegsmodell att ge bort i present eller starta med själv.

Pris 1810:-

Seagull S6 är onekligen den dyraste akustiska gitarren på vår lista för nybörjare. Och andra sidan kan du spela men den ifrån första ackordet till att stå på en scenen. Det är ett riktigt bra instrument! Seagullen tillverkas i Kanada och Ljudet är av toppkvalité, slår många gitarrer som kostar det dubbla.

Pris 7000:-

Nybörjaren bör ha i åtanke innan  man väljer en akustisk gitarr att nylonsträngade passar bäst för klassisk musik och inte plektrumspelande. Vill man spela rock, pop eller blues bör man välja en stålsträngad gitarr istället för en nylonsträngad.   En annan faktor som är viktig är gitarrens storlek där det finns sådana som är specifikt anpassade efter barn som kallas antingen junior eller 3/4 gitarr beroende på barnets ålder.

Letar du efter ett prisvärt gitarrpaket vill vi gärna rekommendera en sista gitarr:

Yamaha GuitarGo gitarrpaket erbjuder ett  bra värde åt nybörjaren - Gitarren är välbyggd och bekväm att spela. I paketet ingår axelband,  extra strängset och tre plektrum. I princip allt som behövs för att komma igång att spela ingår!

Pris: 2295:-

Fyra typer av gitarrer

dreadnought gitarr

Dreadnought

Dreadnought är kanske den mest populära gitarrmodellen i världen därför att den är väldigt enkel och versatill med ett bra ljudomfång. Till skillnad ifrån många andra modeller är den relativt ny, och kommer var till en början favoriten bland bluegrass och countrygitarister i USA under 1950-talet.

Klassisk gitarr är kanske inte det absolut mest spelade instrumentet i professionella sammanhang, men likväl den typen av gitarr många börjar med. Den klassiska modellen har sitt ursprung i spanien och kännetecknas av att den strängas med nylonsträngar. Modellen är också mindre till sin storlek än Dreadnoughten.

Klassisk gitarr

Klassisk gitarr

Cutaway betyder enkelt att gitarrens övre del av resonanslådan är bortagen så att man skall komma åt strängarna bättre. Modellens popularitet härstammar ifrån det att den liknar en elgitarr i formen, samt anses i allmänhet ha attraktivt utseende

Cutaway gitarr

Cutaway

3/4 Gitarr eller det man kallar för junior gitarrer är specifikt anpassade för barn. Junior gitarren som hälften så stor som som en normal gitarr passar typiskt ett barn ifrån sju år och uppåt. 3/4 gitarren brukar passa barn som är 10 år eller äldre. Modellen har faktiskt även på senare år nåt en viss popularitet bland vuxna på grund av dess aningen mindre storlek. Formen i sig självt brukar vara densamma som hos en klassisk gitarr

Akustiska gitarrer kommer med 6 till 12 strängar. Den klassisk gitarren är alltid nylonsträngad medans andra modeller väljer man oftast att använda tillsammans med stålsträngar. Nylonsträngen har en högre komfortfaktor och är snällare emot fingrarna i jämförelse med stålsträngarna som tar lite tid att vänja sig vid.

Priset på en gitarr bestäms av många faktorer bland annat trädslagets exklusivitet, vart gitarren är tillverkad samt inte minst hur väl ansett varumärket är i gitarrkretsar. Dock kan man idag få en bra gitarr till ett överkomligt pris. Ett tips angående begagnade gitarrer är att ta med sig någon som är van vid att hantera instrumentet. En billigare begagnad modell där något är sprucket eller vars hals böjd är oftast dyrare att laga än köpa en ny.

Vad är den huvudsakliga skillnaden emellan en dyr och billig gitarr?

Skillnaden märker man oftast i hur svår respektive lätt gitarren är att spela med. Vad detta betyder i praktiken är hur hårt du måste trycka ner på strängarna för att producera ett önskat ljud.

Dyra akustiska gitarrer är många gånger lättare att spela med eftersom de tillåter gitarristen att med små rörelser producera musik. Billigare gitarrer tenderar till att vara svårare att spela med och kräver i vissa fall till och med smärtsamt mycket tryck ifrån fingrarna för att producera toner.

Den andra väsentliga skillnaden sitter i gitarrens förmåga till att upprätthålla en ton som är viktigt vid t.ex. fingerspel - alltså att plocka strängarna istället för plektrumspel.

En billigare gitarr behöver sannolikt stämmas oftare kontra en dyr.

Med det sagt kan det ändå vara bättre att börja med en billigare akustisk gitarr om det är en ny hobby eller en present till någon annan. Dessutom kommer man inte märka kvalitetsskillnaden för än dess att man är tillräckligt bra på att spela...

Dela det här: