Lära sig spela Gitarr

I den här sektion av sidan samlar vi tips och råd om att lära sig spela Gitarr. Oavsett ålder kan i princip alla människor lära sig spela gitarr om man verkligen vill det. För en vuxen är det i första hand kanske inte de tekniska bitarna som hindrar en ifrån att lära sig spela Gitarr utan att livet kom i vägen, samt att man ens förväntningar är för stora. Tålamod och träning är nyckeln till framgång! 

Vad är det bästa sättet? Det är lättare än någonsin tidigare i vår digitala tidsålder att lära sig spela gitarr igenom internet. Det finns t.ex. ett dussin sajter i USA som sedan länge specialiserar sig på kurser online där man kan lära sig ifrån professionella musiker/lärare.  Läs våra rekommendationer på gitarrkurser online. Litteratur finns det gott om i ämnet – läs vår guide till enkla och roliga gitarrböcker.

Oavsett hur du går tillväga vill vi lämna dig med ett par visdomsord.

  1. Sätt mål. Bestäm vilken typ av låtar du vill lära dig spela och ställ upp dem som milstenar i ditt huvud att klara av efter svårighetsgrad.
  2. Det kommer emellanåt vara jobbigt, speciellt ditt första år. Att sitta och nöta basackord kräver uthållighet och målmedvetenhet.
  3. Spela gärna in dig själv när du tar dina första ackord och upprepa processen en gång i månaden. Att höra din egen utveckling kommer göra dig motiverad att fortsätta träna.
  4. Träna ofta. Det är bättre att träna gitarrspelande 15 minuter om dagen än en timme i veckan eftersom kroppen utvecklar muskelminne baserat på repetition.
  5. Köp ett instrument som tilltalar dig estetiskt och tonmässigt. Om du uppskattar ditt instrument kommer du vilja spela oftare.
  6. Var realistisk, att spela ”Justice for all” av Metallica första veckan är en orealistisk förväntan.
  7.  När du uppnår dina mål unna dig själv kvalitetsgitarr. En riktigt bra gitarr är en livskamrat som kommer göra det än mer roligt att spela.

 

Dela det här: