Gitarr för Barn – Vi tipsar om bra barngitarrer

Nedan följer vår guide till att välja gitarr åt ett barn. När man köper en gitarr till ett barn gäller samma regler som för vuxna. Vad vill barnet spela för musik och vad har de för förväntningar på instrumentet? Elektrisk, akustisk eller klassisk? Barnets motivation att lära sig instrumentet hänger såklart ihop med om de initiala förväntningarna infrias, samt hurdant gitarren låter (En Gitarr för 300-400 kr låter ungefär lika dåligt som man kan förvänta sig) därmed inte sagt en bra gitarr går att få tag på relativt billigt.

Välja storlek på gitarr till barn:

1/2 passar ifrån ca 7 år
3/4 passar ifrån ca 10 år
12 år och uppåt spelar man i regel med vanlig gitarr.

Akustisk barn gitarrer

är det de flesta börjar spela med eftersom prislappen är lägre samt att man slipper konka runt på förstärkare. Strängarna på en akustisk gitarr sitter längre ifrån greppbrädan i jämförelse med elektriska, vilket kan vara lite påfrestande i början eftersom handen kommer krampa i och med att man måste trycka lite hårdare.

Och andra sidan blir övergången till en elektrisk gitarr en enkel match i framtiden.

Yamahas CS40  är en 3/4 klassisk gitarr med nylonsträngar. Barngitarren är av många ansedd som den bästa gitarren som går att få tag på i den här prisklassen, till och med bättre än gitarrer som kostar 2-3 gånger så mycket.

Yamahan är ett säkert val, till och med världens mest sålda barngitarr på grund av dess höga kvalité.

Pris 1305:-  (klicka för att komma till återförsäljare)

Gitarr i 3/4-storlek - bra barn och nybörjarpaket. 

Nybörjarrgitarrpaket av hög kvalitet. Gitarren tillverkas av danska Santana är av hög designkvalitet och levereras i ett komplett kit så man kan komma igång direkt. Denna gitarr är i 3/4 storlek och funkar för barn ifrån 7 år och uppåt. Gitarren låter väldigt bra med tanke på priset och mitt stående tips är att köpa en riktig gitarr istället för en leksak till ditt barn.

Kommer med väska, stämapparat och en bok med instruktioner.

Pris: 1571:- (Klicka för att komma till återförsäljare)

Elektriska barn gitarrer

har den fördelen att strängarna sitter närmare greppbrädan, samt att halsen brukar vara smalare varav det blir lättare för barnet att spela med. Nedsidan är att man behöver en förstärkare för att kunna spela, vilket såklart påverkar priset. Oljud är en befogad oro men kan enkelt undvikas med ett par hörlurar kopplade till förstärkaren. Gitarrguiden rekommenderar:

Squier av Fender är en Gitarr som passar barn ifrån 10 år och uppåt.

Gitarren är tänkt som en instegsmodell för förstagångsköparen.

 Pris: 2543:-  (klicka för att komma till återförsäljare)

Yamaha ERG121GPII gitarrpaket är ett nybörjarpaket för vuxna och ungdomar ifrån 10-12 år och uppåt. I paketet ingår axelrem, plektrum, bärväska och förstärkare.

Pris 3097:-  (klicka för att komma till återförsäljare)

Hittar du inget som passar? För fler förslag besök Amazons barnavdelning

Dela det här: