Gitarr tillbehör

Din guide till Gitarrtillbehör. På den här sidan går vi igenom några av de tillbehör som man kan tänkas behöva när man börjar med gitarr.

Plektrum är oftast gjorda av antingen plast eller metall och liknar till formen ett ägg eller en triangel.  Till en nylonsträngad gitarr använder man inte plektrum utan plockar strängarna för att skapa ljud. Stålsträngade akustiska, samt elgitarrer vill man i regel spela med plektrum. Utöver tjockleken är plektrumets böjlighet en viktig faktor när man väljer plektrum beroende på vilken musiktyp man har för ambition att spela. Som en enkel regel kan man säga böjliga plektrum passar för ackord medans styva är bättre för enskilda toner.Tre akustiska gitarrer

Gitarrsträngar kommer i ett otal variationer där skillnaden i tjocklek och i material avgör vad som bäst passar din gitarr. Köper man en ny gitarr kan man dock vara lugn med att man får strängar som är anpassade just efter efter den modellen.

Nylonsträngar används till klassiska gitarrer och anses generellt sätt snällare emot fingrarna. Strängarna är perfekta för klassisk och folkmusik.

Stålsträngar användas med fördel till i princip alla gitarrer förutom den klassiska gitarren. För att man inte skall skära i sönder fingertopparna brukar man väva ett tunt lager av nylon eller silke över de minsta strängarna på en gitarr. Ljudet gitarren producerar påverkas framförallt av strängarnas tjocklek. En tunn sträng ger en klar ton medans en tjockare sträng producerar en högre ton som varar längre.

Stämapparater  är en absolut nödvändighet för nybörjaren och behöver inte kosta dig skjortan.  Spelar du på en stämd gitarr kommer du dessutom har mycket roligare.

Gitarrguiden rekommenderar: Rayzm gitarrstämmare clip-on tuner Svart gitarrstämmare

Den här modellen är en så kallad clip-on, har en stor och tydlig display som visar tonhöjd i rött. När du hittar rätt ton ändras färgen till grönt. Fungerar till: Gitarr, Bas, Ukulele och Violin finns att köpa på Amazon för 169:-

Capo är en klämma man använder kring gitarrens hals för att korta av strängarna så att tonarten höjs. Det finns i olika varianter, men är oftast i gummi eller nylon och sätts fast med en klämma.

Metronomen kan vara vad som helst så länge den producerar ett klick eller ljud med reguljära intervaller. Musiker använder metronomen som hjälpmedel att hitta tempot till en till en specifik låt och är ett absolut måste för t.ex. kompositörer. Metronomer finns som elektroniska, mekaniska samt mjukvara.

Hörlurar  för inspelning av sång, gitarr och annat ska först och främst vara slutna. Det ska inte läcka in trummor och annat och blanda sej med det aktuella pålägget. Hörlurar för redigering och mixning ska ha bra frekvensgång (helst 20Hz — 20kHz) och låta bra och inte trötta vare sej huvud eller öron. Vissa tekniker mixar enbart i hörlurar, men mixning med goda högtalare brukar anses som en mer pålitlig metod.

Mikrofoner gör livet i väldigt mycket enklare. Dessutom är bra mikar är billiga nuförtiden. Man skiljer på tre typer av mikrofoner: Dynamiska — billiga, stryktåliga, passar bra live och kan ge lite rundgång. Kondensator — lite dyrare och mer ömtåliga, fångar upp detaljer i ljudet bättre än dynamiska mikar, kräver 48 volts fantommatning från mixer eller preamp.  Elektret — en variant på kondensatorlösningen och strömmatning från ett batteri i mikrofonen, typen används ofta i videokameror.

Gitarrhängare förvara din gitarr på väggen med en praktiskt hängare. Gitarrer kan vara både dyra och ömtåliga varav en säker plats på väggen är ett ypperligt sätt att förvara gitarren. Vi rekommenderar tre stycken gitarrhängare

Dela det här: