Gitarr Träslag & Material

Vad gäller val av trädtyp till din gitarr går åsikterna isär bland experterna, gällande hur mycket trädslaget påverkar det slutgiltiga ljudet. Vad som kan vara viktigt är att veta visa sorter väger mer, samt att trädsortens exklusivitet påverkar priset på gitarren i slutändan. Vi tycker man ska välja en gitarr man tror man kommer trivas med i första hand, och inte minst till en prislapp man är komfortabel med.

Mahogny kännetecknas av en rödbrun färg, dess tyngd relativt volymen och är utöver ett populärt inslag i gitarrer något som används flitigt i möbelindustrin. Mahogny kan man använda till i princip alla delar förutom gitarrens greppbräda och stall därför det inte är tillräckligt hårt. Mahogny ger gitarren en lätt bas ton och ökar instrumentets resonans.

Lönn är gissningsvis ett av de trädslag som används flitigast till gitarrer. Vilket beror på att trädsorten är hård, samt har en struktur i ringarna som är särskilt gynnsam vid tillverkning av gitarrer. Lönnen sägs ge gitarren en klar ton.

Rosenträet har liksom lönnen en naturligt densitet och är till ytan hård varav det passar fint till gitarrer. Typiskt använder man dock inte rosenträ till hela gitarren eftersom det är relativt tungt i jämförelse med andra sorter. Rosenträet används primärt till elgitarrens greppbräda på grund av dess tåliga egenskaper.

Ebenholts är svart till karaktären, hårt och tåligt. I och med trädsortens exklusivitet samt att handel är förbjuden på vissa platser i världen hittar man den sällan på mer än greppbrädan.

Ask är starkt men elastiskt vilket är en ytterst åtråvärd egenskap vid tillverkning av gitarrer. Just elgitarrer tillverkas ofta i ask, i mindre usträckning akustiska.

Al är synonymt med flera av Fenders modeller b.lal Fender Stratocaster och Fender Telecaster. Många av de karaktäristiska dragen delar Al med Mahogny, men Alen anses allmänt mer tåligt samt att denavger en mer balanserad ton.

Sitkagran växer i kanada och kan bli över 90 meter långa och används till många musikinstrument utöver gitarren så som piano, harpor och fioler. Granens popularitet är härstammar i från dess tålighet kontra låg vikt varav det är ett populärt inslag i moderna gitarrer.

Läs mer om gitarr på vår guide till akustiska och elgitarrer

Dela det här: