Elgitarr guide

Den här sidan är tänkt som en nybörjarguide till att köpa en elgitarr. Nedan listar vi 2 stycken startkit vi valt ut som lämpar sig för förstagångsköpare. Först tänkte vi dock kort gå igenom gitarrens historia och skillnader emellan olika modeller som kan vara bra att känna till.

Elgitarrens ser dagens ljus i samband med att musikstilar som blus & jazz blir allt mer populära i USA under tidigt 1900-tal. Eftersom den akustiska gitarrens har svårt att hävda sig bland trumpeter, kontrabaser och trummor börjar man experimentera med sätt att förstärka gitarren med hjälp av elektricitet. Elgitarrens fördel över den akustiska är att den i viss mån är lättare är greppa, då halsen samt kroppen tenderar till att vara smalare. I och med att tonerna produceras elektroniskt behöver man inte heller vara lika stadig på handen eftersom ljudet förstärks av högtalarna.

Elgitarren kommer i 3 stycken huvudsakliga kroppar: 

Solid bodySolid body gitarrer tillverkas av ett stycke trä och har till skillnad ifrån hollow bodyn precis som det låter inga ihåligheter. Kroppens fördel är att den inte är beroende av intern resonans för att skapa ljud varefter den kan ändras designmässigt utan att det påverkar dess ljudmässiga kvalité. Därav att den är den absolut mest populära elgitarren och passar till hårdrock, punk, heavymetal och i princip allt som är rock .

Semi-Hollow

Semi-Hollow Body har mer resonans än den solida kroppen för att skapa en varmare ton och är populär bland blues, jazz, pop och rockstjärnor. Kroppens egna resonans hjälper gitarren hålla tonen och är många gånger lite lättare viktmässigt än andra gitarrtypper.

Hollow body

Hollow bodyns gitarrljud påverkas till större del av dess egna resonans. Modellen är framför allt en favorit bland de som spelar jazz. Kroppens ljud är naturligt åt bashållet varpå den i allmänhet ses som en smal produkt, inte minst för att den inte är lika pålitlig ljudmässigt när man spelar på högre volym.

Bland de elektriska gitarrerna finns det precis som bland akustiska både 6 och tolvsträngade, ja till och med dubbelhalsade. I regel kostar el-gitarren något mer än den akustiska och kräver förstärkning varav den är lite otymplig att konka runt på och är inte ideal dra med sig till lägereldar. Eftersom elgitarren kräver förstärkare och strömkälla för att spelas på är tipset att välja en akustik om det är en evig följeslagare du är ute efter.

Inom elgitarrernas värld dominerar två stycken tillverkare marknaden – Fender & Gibson. Vi har valt två gitarrpaket, ett ifrån Squier som ägs av Fender respektive Ephiphone som ägs av Gibson. Båda gitarrerna håller hög kvalité och är tänkta som instegsmodeller med en lägre prislapp där allting ingår. 

Squier av Fender i Stratocaster utförande är ett utmärkt nybörjarpaket. Till gitarren ingår 10w förstärkare, axelband, gitarrstämmare, väska och plektrum.

Pris 2543:-

Yamaha ERG121GPII gitarrpaket är ett nybörjarpaket för vuxna och ungdomar ifrån 10-12 år och uppåt. I paketet ingår axelrem, plektrum, bärväska och förstärkare.

Pris 3097:-  (klicka för att komma till återförsäljare)

För information om akustiska gitarrer lås vår guide

Dela det här: