Köpa Ukulele – Vår topp 3 lista

Funderar du på att köpa en ukulele? Läs vår guide till ett bra köp för alla plånböcker och ambitioner. Ukulele är också en utmärkt present till gitarrentusiaster.

Det borde förstås inte förvåna någon egentligen att Ukuleles blir alltjämt populärare bland gitarrentusiaster. Med bara fyra nylonsträngar, de är lätta att lära sig att spela, samt att instrumentet både är intressant och roligt. I den här guiden ämnar vi redogöra kort om instrumentets historik och sedan ge dig den information du behöver för att välja rätt Ukulele för att matcha dina ambitioner och budget. Precis som med gitarrer rangerar kvalité och pris!

Kort om instrumentets historia.  Ukulelen såg dagens ljus och gavs dess namn på Hawaii under 1880-talet av portugisiska möbelsnickare som skapade instrument. Troligen inspirerades man av det Portugisiska stränginstrumentet "Cavaquinho", som i likhet med Ukulelen är mindre till storleken än en gitarr. Tro det eller ej, men Ukulelen blev snabbt populär på öarna tack vare entusiastiskt stöd av kung Kalakaua, vilken insisterade på ukulele skulle spelas vid alla officiella tillställningar. Gällande namnet finns det flera olika versioner hur det kommer sig att det blev just ukulele b.la. sägs namnet härstamma ukulele ifrån "hoppa loppa" på Hawaiiska, vilket bygger på öbornas intryck av de snabba rörelser av händerna på greppbrädan när man spelar.

Vi rekommenderar köp av tre ukuleles som passar både den som aldrig spelat och tips till er som vill utöka samlingen.

Winzz Ukulele Sopran - Budget

Det här är en budget ukulele som bäst kanske passar en nybörjare som vill testat vattnet eller som gåva till ett barn. Ukulelen levererar helt ok ljud om man tar prislappen i betänkande, men rekommenderas inte till den som är intresserad av gitarrspelande och är van vid kvalité.

Pris: 516:- (klicka här för att komma till butiken)

Gretsch Sopran - Medium

Det här är en vacker Ukulele i med kropp i  Mahogny pärlemorartad svart finish. Mikrofoningång av hög kvalité.  Hals i mahogny, greppbräda av rosenträ och aquila strängar.

För entusiasten är det här ett riktigt bra instrument, och liksom vår tidigare rekommendationer överlevererar ukulelen vad gäller prislappen. Köper du den är den en given favorit i samlingen.

Pris: 1620:-  (klicka för att komma till butiken)

Fender Tenor Ukulele - För den som vill ha kvalité

Den här Tenor Ukulelen kommer ifrån välrenommerade Fender och erbjuder bra ljudbalans och en gedigen byggkvalité.

Kropp i Koa.

Handen på hjärtat, den här Ukulelen fungerar utmärkt åt både nybörjare och mer avancerade musiker, ett säkert kort för den som funderar på att köpa Ukulele

Pris: 2736:-  (klicka för att komma till butiken)

Storleksguide Ukulele; Ukuleles finns i 4 storlekar från den minsta, Soprano (53 cm), Koncert (58 cm), Tenor (66 cm) och  Baritone (76 cm).

Soprano anses allmänt vara standardstorleken för ukuleles. Konsertukulelen är något större med 14-17 band, vilket möjliggör ett större ljudomfång samt bredare greppbräda. Tenor ukulelen har 17 till 19 band och ännu mer utrymme än föregående, så att man spela solon och ackord enklare. Många gitarrister samt professionella musiker föredrar tenor modellerna. Baritone ukulelen producerar ett fylligt och relativt stort ljud som är närbesläktat med en Gitarr och är klart den minst populära modellen. 

Till sist hoppas vi ni fann vår guide till att köpa din första Ukulele nyttig och önskar dig många trevliga stunder i framtiden med ditt nya instrument. 

Dela det här: